foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

II Liceum Ogólnokształcące

z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Adama Mickiewicza



70lecie nowe

zlota tarcz 2019 70 Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Adama Mickiewicza w Słupsku jest wśród najlepszych liceów w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów Ogólnokształcących PERSPEKTYWY 2019 i przysługuje mu tytuł „Złotej Szkoły 2019”
ranking stem

„Mickiewicz” w rankingu 200 liceów najlepiej kształcących w zakresie przedmiotów ścisłych

Pragnę poinformować, iż II Liceum Ogólnokształcące im. A. Mickiewicza w Słupsku, jako jedyne w mieście, znalazło się w rankingu STEM – czyli Science, Technology, Engineering, Mathematics (nauka, technologia, inżynieria i matematyka). Więcej na www.perspektywy.pl

SzkolaKompetencjiPrzyszlosci2018

Mickiewicz w Rankingu „Szkoła Kompetencji Przyszłości”

II Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Słupsku
znalazło się w prestiżowym Rankingu „Szkoła Kompetencji Przyszłości” na pozycji 23.
Ranking Szkół Kompetencji Przyszłości wyróżnia szkoły, które sprzyjają zaangażowaniu społecznemu i rozwojowi
kompetencji praktycznych uczniów. 
Ranking tworzony jest w oparciu o wyniki uczniów w olimpiadzie „Zwolnieni z Teorii”
Więcej na: https://zwolnienizteorii.pl/ranking/ranking-2019

 

Erasmus+ Lyon 2018

 

W dniach 13-19 maja wzięliśmy udział w kolejnym spotkaniu projektowym w ramach programu Erasmus + "Conscious Consumers of Future". Miejscem spotkania przedstawicieli pięciu państw było Liceum Rolnicze w miejscowości Saint Genis Laval obok Lyonu we Francji, a uczestnikami projektu byliśmy my, czyli uczniowie Zuzanna Bujak, Hubert Domański, Wanesa Dyś, Agata Kaliszczak, Wiktoria Kościelna, Julia Mielczarek i Emilia Rogowska, pod opieką nauczycieli Iwony Ziółkowskiej i Moniki Rutkowskiej. Wraz z uczniami i nauczycielami z Francji, Portugalii, Turcji i Włoch uczestniczyliśmy w wielu ciekawych zajęciach i warsztatach w ramach tematu "Gospodarka i praca".

Dni mieliśmy wypełnione od wczesnego ranka do późnego popołudnia: prezentacje, lekcje w profesjonalnej kuchni, gdzie przygotowaliśmy pizzę i piernik, sadzenie roślinek w szkolnym ogrodzie, malowanie na trawie, lekcje o owadach  i ekologicznej uprawie roślin. Zapoznaliśmy się z projektem lokalnej monety i organizacjami, które handlują wyłącznie produktami wytworzonymi naturalnie od lokalnych producentów. Zwiedziliśmy piękne miasto Lyon, spróbowaliśmy francuskiej kuchni, spacerowaliśmy po trasach regionalnego parku krajobrazowego Pilat, oglądaliśmy żyrafy, antylopy i egzotyczne rośliny w jednym z największych parków miejskich we Francji. Tańczyliśmy na pożegnalnym wieczorze w szkole, rozkręcając imprezę. Możemy sobie też pogratulować naszej znajomości języków obcych. Ogólnie było świetnie! Bierzcie udział w kolejnych projektach, bo warto.

FOTOGALERIA