foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

II Liceum Ogólnokształcące

z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Adama Mickiewicza



70lecie nowe

zlota tarcz 2019 70 Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Adama Mickiewicza w Słupsku jest wśród najlepszych liceów w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów Ogólnokształcących PERSPEKTYWY 2019 i przysługuje mu tytuł „Złotej Szkoły 2019”
ranking stem

„Mickiewicz” w rankingu 200 liceów najlepiej kształcących w zakresie przedmiotów ścisłych

Pragnę poinformować, iż II Liceum Ogólnokształcące im. A. Mickiewicza w Słupsku, jako jedyne w mieście, znalazło się w rankingu STEM – czyli Science, Technology, Engineering, Mathematics (nauka, technologia, inżynieria i matematyka). Więcej na www.perspektywy.pl

SzkolaKompetencjiPrzyszlosci2018

Mickiewicz w Rankingu „Szkoła Kompetencji Przyszłości”

II Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Słupsku
znalazło się w prestiżowym Rankingu „Szkoła Kompetencji Przyszłości” na pozycji 23.
Ranking Szkół Kompetencji Przyszłości wyróżnia szkoły, które sprzyjają zaangażowaniu społecznemu i rozwojowi
kompetencji praktycznych uczniów. 
Ranking tworzony jest w oparciu o wyniki uczniów w olimpiadzie „Zwolnieni z Teorii”
Więcej na: https://zwolnienizteorii.pl/ranking/ranking-2019

 

Wolontariusze na warsztatach dietetycznych

warsztaty 27 listopada, w nagrodę za wygrany Konkurs Kulinarny "Mocni w niemarnowaniu" zorganizowany przez Bank Żywności w Słupsku, zostały przeprowadzone w szkole warsztaty dietetyczne dla członków Klubu Wolontariusza. Podczas zajęć z Panią Sylwią Laskowską, specjalistką od spraw żywienia, uczniowie dowiedzieli się między innymi o skutkach nadmiernego spożywania cukru, o trikach stosowanych przez producentów żywności, aby ukryć skład produktów, a także o sposobie obliczania swojego BMI czy też wagi należnej. Zajęcia były pouczające, zachęciły nas do zwrócenia większej uwagi na kaloryczność, ilość cukrów czy substancji słodzących w naszym pożywieniu oraz wprowadziły w problematykę żywności GMO i jej wpływu na nasze zdrowie.